Gruparea Stan-Ruse înființa sau prelua societăți pe care le „cosmetiza”, iar ulterior mărea artificial capitalul social, pentru crearea unor situații financiare care să le facă eligibile la unitățile bancare unde doreau să comită fraude, arată procurorii DIICOT în referatul cu propunerea arestării.
Procurorii DIICOT arată în documentul citat, obținut de MEDIAFAX, că societățile comerciale erau înființate pe numele unor rude sau prieteni ai lui Mihai Stan și Daniel Ruse, aceste persoane fiind atrase cu ușurință în activitățile infracționale ale grupării conduse de cei doi. Totodată, liderii grupării au preluat firme care au avut în trecut activități comerciale reale.
Indiferent de modalitatea în care ajungeau să controleze societățile comerciale, prin înființare sau prin preluare, pasul doi, obligatoriu, era „cosmetizarea” acestor societăți comerciale.
Astfel, mai întâi membrii grupării schimbau sediul social și înființau puncte de lucru, apoi majorau capitalul social, care ajungea la sume foarte mari, de la 100.000 la 700.000 de lei. Aceste majorări sociale erau însă fictive, fiind întocmite în fals acte bancare, cum ar fi foi de vărsământ, extrase de cont sau ordine de plată.
Potrivit anchetatorilor, sediile sociale și punctele de lucru erau stabilite la adrese ale apropiaților liderilor grupării, în baza unor contracte de comodat fictive, fiind și situații în care la aceeași adresă funcționau mai multe societăți comerciale. Astfel, locațiile alese erau sedii sociale și puncte de lucru pentru o mare parte dintre firmele folosite de către grupare.
Procurorii DIICOT mai arată că următorul pas îl reprezinta crearea unor situații financiare care să facă eligibile societățile comerciale la unitățile bancare la care se prezentau.
„Astfel, societățile comerciale înființate sau preluate figurează cu cifre de afaceri, profituri, număr de angajați și active uriașe, pentru a crea aparența unor afaceri de succes, profitabile care să obțină rapid finanțare. Și în acest caz, toate actele prezentate sunt falsificate”, notează procurorii în documentul citat.
Totodată, potrivit procurorilor, membrii grupării au avut „grijă” să-și declare toate datele false la administrațiile financiare, iar cu ocazia verificărilor efectuate de angajații băncilor, pe site-ul ANAF să rezulte că aceste situații corespund cu cele din actele prezentate.
Procurorii DIICOT au reținut 33 de persoane, printre care liderul grupării, Daniel Ruse, și vicepreședintele BRD, Claudiu Cercel, iar Aurel Șaramet va fi cercetat în libertate în dosarul bancherilor acuzați de înșelăciune și spălare de bani, în care prejudiciul a fost estimat la 22 milioane de euro.
Anchetatorii au audiat la DIICOT – Serviciul Teritorial București persoanele cercetate în acest dosar și au emis ordonanțe de reținere pentru 33 dintre acestea.
Printre cei reținuți de procurori sunt Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreședinte BRD, Florian Dragoș Diaconescu, fost general DIE, liderul grupări, Daniel Ruse și frații Moga, au declarat, vineri, pentru MEDIAFAX surse judiciare.
Aurel Șaramet, suspendat de la conducerea Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri în urma cercetărilor din acest dosar, va fi cercetat în libertate. Șaramet a fost lăsat să plece de la DIICOT vineri, în jurul orei 00.15. El va fi chemat, cel mai probabil, în perioada următoare pentru a da noi declarații, au spus sursele citate.
Cele 33 de persoane reținute au fost duse în arestul Poliției Capitalei, urmând ca vineri să fie prezentante instanței Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă.
La audieri au fost duse, joi, o sută de persoane, între care Aurel Șaramet și angajați din Ministerul Economiei, după ce anchetatorii au descins la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora din București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.
Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, potrivit Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Activitatea infracțională a fost sprijinită, au arătat procurorii, de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca , vicepreședinte BRD, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, și Florian Dragoș Diaconescu.
Mihai Grigoroiu fusese numit recent în funcția de director adjunct în Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, Cătălin Ionuț Roșu este auditor, iar Andrei Atanasiu era expert în Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisă încetarea activității celor trei în funcțiile ocupate.
Potrivit DIICOT, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, constituit din 48 de persoane, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substanțiale prin fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.
Liderul grupării infracționale din dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primăria Oltenița, iar apoi, scrie presa locală, și-a cumpărat o fermă de porci și ar fi coordonat obținerea de credite cu documente false.
Originar din județul Călărași, Ruse a fost al patrulea la alegerile din 2008 pentru funcția de primar din Oltenița, obținând doar 9,24% din voturi, conform datelor Biroului Electoral Central.
Pe plan local, Ruse este cunoscut cu porecla „Tene”, iar din grupul său infracțional ar face parte, printre alții, frații Moga, și ei cu notorietate în județul Călărași, potrivit unor surse judiciare. Unul dintre frații Moga este finul lui Ruse, conform acelorași surse.